Pluggtips

Hemligheten bakom höga betyg i teoretiska ämnen är bra studieteknik. Lite egen förmåga måste man också ha, men jag kan nästan garantera att man får bra betyg efter sina egna förutsättningar i alla fall, om man pluggar. Därför delar jag nu med mig av bra tips i detta inlägg!

1. Börja plugga i tid. Börjar du sista kvällen och vrålpluggar kommer du förmodligen inte komma ihåg särskilt mycket när du gör provet. Är det mycket att läsa inför provet gäller det att börja extra tidigt. Det tar tid att lära in, så ta lite i taget. Nöt in det du ska kunna tills det fastnar. Det är svårt att komma ihåg innehållet från 25 sidor i en bok, och då underlättar det ju inte att börja sista kvällen.

2. Utgå alltid efter målbeskrivningen, om en sådan finns. När jag var yngre gjorde jag misstaget att strunta i målbeskrivningen och försökte komma ihåg allt jag läst i boken utantill istället. Det blev på det sättet mycket jobbigare och jag visste ju inte vad jag skulle kunna till provet. Nu kollar jag alltid av målen på målbeskrivningen. Läs det du är osäker på eller inte kan en extra gång och förhör dig själv på målen efteråt. Gå vidare om du kan målet, öva annars en gång till. Håll på så tills du kan allt. Men ta lite i taget. Det är som sagt bäst att nöta in, då kommer man ihåg lättare.

3. Läs texten högt om det är mycket text du ska läsa till provet. Sjung gärna texten eller läs med olika dialekter. Det gör att du får lite lättare att komma ihåg.

4. Anteckna det du läst. Du behöver inte anteckna varenda mening, men sådant som är viktigt och bra att kunna.

5. Om du har glosor, öva på dem på glosor.eu. Förhör dig också muntligt genom att skriva orden på svenska och det andra språket i två spalter, täcka över orden på det andra språket så att du bara ser orden på svenska och säg orden på det andra språket högt. Gör också tvärtom, det vill säga täck över orden på svenska och kolla om du kan översätta orden på det främmande språket.

6. Skriv upp sådant du är osäker på eller inte kan på en lapp och tejpa fast lappen på väggen bredvid din säng om den står längs med en vägg. Om du vaknar mitt i natten och inte kommer ihåg det du skulle komma ihåg, är det bara att tända en lampa och titta på väggen!

Hoppas mina tips var till någon nytta!

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>