Sommarlovsentreprenörsavslutning

Som jag har skrivit tidigare har jag varit sommarlovsentreprenör den här sommaren, alltså nästan haft ett eget företag. Sommarlovsentreprenör är ett koncept som finns i hela landet och som bygger på att arrangörer tar ut ett antal ungdomar som får starta en verksamhet som nästan är ett riktigt företag. Idag är det avslutning i stadshuset. Avslutningen pågår i en timme, och även familj och vänner deltar. Mitt företag hette Saras hemtjänster. Det jag gjorde var att stå på torget och sälja bakverk. Från början hade jag tänkt utföra olika tjänster hemma hos folk, till exempel vattna blommor hos folk som var bortresta. Men när jag hade försökt marknadsföra detta några dagar bestämde jag mig för att huvudsakligen hålla på med torgförsäljning, vilket också blev det enda jag höll på med. Under den här sommaren har jag lärt mig att mycket faktiskt går att ordna. Det går att ringa kommunen och be om tillstånd till att stå på torget och det går att ordna ett bord. Vi snickrade ihop en bordsskiva av bräder och köpte två bockar som bordsskivan fick ligga på. Det går faktiskt att göra verkligehet av sin idé. Man kan få krångla en del, och med krångla menar jag ringa runt till olika människor. Ibland leder krånglet någon vart, ibland inte. Jag har hört att egenföretagare jobbar mycket mer än anställda, något som verkligen stämde in på mig. För pengarna jag tjänade slet jag mycket hårdare än vad man gör som anställd. Jag fick stanna uppe flera nätter och stiga upp tidiga morgnar för att baka, vilket var urjobbigt! Men nu ska jag inte tjata om hur mycket jag jobbade, för det är bara tröttsamt att lyssna till eller läsa hur mycket folk enligt sig själva jobbar. Men jag kan säga att det är en mycket större utmaning att vara sommarlovsentreprenör än att ha ett vanligt sommarjobb. Jag är glad att jag var sommarlovsentreprenör. Jag har tjänat pengarna helt på egen hand, det är ingen arbetsgivare som har givit mig lön. Första dagen jag stod på torget kom många pensionärer fram och köpte av mig, så jag trodde att pensionärerna utgjorde största andelen av mina kunder. Därför blev jag besviken de två nästkommande försäljningsdagarna då pensionärerna bara ignorerade mig. Min kundkrets utgjordes inte bara av pensionärer. Det bästa berömmet jag fick var av en gammal dam som sade att mina kringlor var de godaste hon någonsin hade ätit. Funderar du också på att bli sommarlovsentreprenör eller stå på torget får du gärna läsa mina tips och råd här nedanför.

Tips och råd till dig som vill bli sommarlovsentreprenör eller stå på torget
1. När man blir sommarlovsentreprenör kan man antingen starta företaget tillsammans med andra eller driva företaget själv. Jag tycker att det är bättre att vara själv, för då behöver man inte dela intäkterna med andra, och så är man inte lika beroenda av andra, så det är lättare att se till att försäljningar eller uppdrag blir av. Nackdelarna med att vara själv är att det kan bli mycket arbete och att det kan vara svårare att marknadsföra företaget.
2. Bedöm vad som är värt att satsa på. Lägg inte pengar och lägg inte ner tid på till exempel ett marknadsföringssätt som inte ger några kunder.
3. Det är som jobbigast innan man har kommit i gång med företaget. Det blir bättre när man har tjänat sina första pengar och vet att idén fungerar. För min del var det jobbigt första veckan innan jag började med torgförsäljningen. Jag hade tänkt ut hur jag skulle gå till väga med allt i mitt företag, men visste inte om det skulle fungera. Det tog flera dagar innan jag fick tag i någon som kunde ge mig tillstånd att stå på torget, men i det här fallet ledde ju krånglet någon vart.
4. Om du står på torget kommer du troligtvis att sälja olika mycket under olika dagar. Kunderna kanske kommer glest, men i slutet har man ändå fått ihop en del pengar. Vissa dagar går det dock jättedåligt, och då blir man sur och irriterad och hatar alla som inte köper av en. Men det ju är sådana dagar som gör att man uppskattar de dagar då försäljningen går bra.
5. Står man på torget möter man troligen någon gång människor som är lite oförskämda och till exempel blänger på en eller fäller småelaka kommentarer. En gång sade en tant ”du säljer inte så mycket, va?”, och sådant är ju inte så kul att höra eftersom man vill sälja så mycket som möjligt. Som torghandlare kan man även stöta på en del konstiga och knäppa typer, men jag antar att det är en självklar del av jobbet. Det är bara att ignorera alla dumma människor, man ska inte låta sig nedslås av elaka kommentarer från okunniga personer.
6. Jag köpte så mycket som möjligt ekologiskt till mina bakverk, och detta ledde förstås till att mina inköp blev dyra. Men jag tyckte att det var viktigare att bakverken blev som jag ville än att jag tjänade så mycket pengar som möjligt. Tänk på att ha bra kvalitet på dina varor om du vill sälja varor!
7. Fokusera på det du har tjänat och inte på det du inte har tjänat. Eftersom jag inte skaffade något tält missade jag en del försäljningsdagar på grund av regn, men man kan ju inte styra väder.
8. Till sist vill jag återigen säga att det mesta faktiskt går att ordna. Ta reda på hur du ska gå till väga för att din idé ska bli verklighet! Din idé behöver inte förbli en tanke!

 

 

blogstats trackingpixel

3 reaktion på “Sommarlovsentreprenörsavslutning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>