Tvångstankar

För några dagar sedan började jag fundera på tvångstankar. Jag har under åren haft flera jobbiga tvångstankar, som jag blivit av med, men jag har även fått nya. Vissa av de tvångstankar jag har nu, är inte jättefarliga, men jag har insett att jag har vissa andra tvångstankar, som har fått styra val jag har gjort. För enda anledningen att jag läser en kurs i tyska utöver ekonomin, är att jag har en tvångstanke om att läsa alla kurser som finns i tyska vid detta universitet. Somliga personer har ju OCD och vill ha allt i symmetriska mönster eller i jämna nummer och detta drar åt det hållet. Det finns fyra 7,5-poängskurser på avancerad nivå och jag hade tänkt läsa dessa under två år. Fast jag hade ändå inte tänkt skriva någon masteruppsats, för jag skulle ändå inte kunna räkna med den i någon examen. Men denna kurs ger mig ingenting; jag har verkligen inte lärt mig någon mer tyska av den och jag kan inte räkna med den i min examen. Jag tycker inte att den är kul, utan den blir bara ytterligare ett stressmoment.

När man skall motverka sina tvångstankar, skall man använda förståndet. Vad händer egentligen om man till exempel har satt väckarklockan på 07.01 och inte 07.00? Ingenting, förutom att man vaknar än minut senare. Och vad kommer att hända om jag bara har gått en av dessa fyra kurser? Jag är säker på att det inte kommer att påverka framtida möjligheter över huvud taget. Vad händer i stället om jag faktiskt följer mina tvångstankar och läser kurserna vid sidan av? Jag kommer antagligen att få det jättestressigt, i och med att jag även har börjat jobba vid sidan av studierna. Även om jag i slutändan kommer att ha klarat av allt, är det inte värt stressen som jag kommer att känna längs vägen. Jag har under flera perioder haft flera bollar i luften samtidigt och till slut klarat av allt, även om jag inte har trott det under tiden jag har hållit på med det. Men så stressigt som jag har haft det under dessa perioder vill jag inte ha det igen, om jag kan undvika det. Jag behöver ju inte göra det svårare för mig själv än vad jag måste. Dessutom kan man bli utbränd om man hela tiden kör på i 110 utan paus. Därför skall jag nu försöka bli klar med den här kursen, men sedan inte fortsätta med de andra kurserna. Det känns lite sådär att jag inte kommer att ha gått alla, men återigen så måste man använda förståndet. Det är bara min känsla att det är jobbigt.

kp10

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>