Att inte ta på sig för mycket

I går kunde jag se resultatet från min senaste tenta, i marknadsföring. Jag trodde att jag skulle kugga, för det var ganska mycket på tentan som jag var osäker på eller inte kunde, men jag fick C! Det känns jätteskönt, för det innebär att det enda som jag har kvar nu av terminen är den sista delkursen, FRIS, som består av en A-uppsats som skrivs i grupp. Tyskan antar jag att jag också är klar med, för jag har fått ett betyg i kursen. Vad jag har lärt mig denna termin och som jag hoppas ta med mig till nästa är att jag verkligen måste sluta att ta på mig en massa annat förutom det jag pluggar heltid och att man på detta program, till skillnad från på de kurser som jag har läst tidigare, faktiskt förväntas satsa fullt ut. Det är obligatorisk närvaro vid flera moment och det kan komma uppgifter som ska vara inlämnade tre dagar efter att man fått dem. Man kan inte resa bort en vecka utan att det får konsekvenser.

Förra hösten pluggade jag 175 procent. I våras gick jag två kurser på KomVux på 50 procent, samtidigt som jag gick kursen Tyska i praktiken i Tyskland. Detta för att bli behörig att läsa ekonomi. Den här hösten har jag pluggat 125 procent och samtidigt börjat jobba extra. Detta år har jag bara varit helt ledig i en vecka och det var under nollningsveckan. Så stressad som jag var under våren och hösten hoppas jag att jag aldrig kommer att vara igen, för det har varit hemskt vissa stunder. Våren var värst, men jag var ju helt enkelt tvungen att gå kurserna på KomVux för att bli behörig. Enstaka perioder är det okej att ha massor att göra om man har ett mål med det, men långsiktigt är det inte alls bra. Det var verkligen inte roligt att komma hem jättetrött efter praktiken och behöva sätta sig och plugga resten av kvällen, vill jag lova. Så om någon har tänkt plugga 200 procent, kan jag säga att det inte är en bra idé. Även om man får fler högskolepoäng, är det inte värt stressen som man känner längs vägen. När jag valde att börja jobba extra, valde jag även bort annat, som att engagera mig i kåren eller i en nation. Det är inte rimligt att jobba extra och vara engagerad i fem olika studentföreningar samtidigt som man pluggar 100 procent. Inför nästa termin har jag även avslutat mina åtaganden på mitt studentboende. De tar inte särskilt mycket tid i sig, men man blir ganska uppbunden och det tar ändå energi att vara ansvarig för något och att ha en tid att passa. Jag tror att skolan kommer att vara svår nog ändå, utan alla extra åtaganden.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>