Att försöka ändra sina tankebanor

För två veckor sedan blev det faktiskt två besök på Rauhrackel, ett av mina favoritställen i Lund. Det är en jättetrevlig liten österrikisk bar och restaurang, som man kanske inte lägger märke till om man bara går förbi och inte vet att den ligger där. Innan jag var där för två veckor sedan, var det över ett år sedan jag var där.

Jag har bestämt att jag ska försöka ändra mina tankebanor och fokusera på det som är bra och inte lägga nästan all energi på sådant som jag inte tycker är bra. Min tillvaro har inte alltid varit på topp, men ingenting blir bättre för att jag låter det negativa uppta största delen av mina tankar. Jag har under många år fokuserat på det negativa i tillvaron eller oroat mig för saker och ting och inte alltid kunnat uppskatta det som faktiskt har varit bra. Jag har insett att sådant som upptar så mycket av min energi en viss period spelar mycket liten roll några år senare. Det som jag för några år sedan tyckte var jobbigt och oroade mig för spelar nästan ingen roll nu, nämligen. I stället tycker jag att det är synd att jag lade så mycket energi på det och inte uppskattade det som var bra. Nu har jag bestämt mig för att inte låta min glädje över något förstöras bara för att jag kommer att tänka på något annat som jag inte tycker är bra eller för att jag jämför mig med någon annan som ”har” något bättre. ”Det här var ju kul, men det spelar ju ändå ingen roll när det här och det här inte är löst.” Jag är expert på att tänka ”ett steg längre”. Om jag till exempel tänker: ”Vad skönt att det börjar bli ljusare på kvällarna!”, kan min nästa tanke vara: ”Men det betyder att sommaren närmar sig och jag har inget planerat inför sommaren.” Från och med nu får jag inte tänka så. Det ska liksom stanna vid den första, trevliga tanken. Man ska glädja sig åt det man först gladde sig åt spontant och behöver inte börja tänka på något negativt i samband med det, om man ändå inte kan påverka det.

Jag har under flera år haft ganska bestämda föreställningar och uppfattningar om hur saker och ting kommer att vara, vilket har förstört oerhört mycket för mig, eftersom det sällan blir exakt som man har tänkt sig. Man har kanske inte flyt på alla plan i livet samtidigt och ibland känns det som att man inte har flyt på något plan alls. Då är det lätt hänt att man känner sig missnöjd och bitter, men som sagt så kommer ingenting att bli bättre för att man lägger all sin energi på det negativa. Jag har också nästan alltid tänkt långt framåt och lagt mycket energi på att oroa mig över sådant som har legat långt framåt i tiden, vilket är så onödigt att göra. Jag gillar att ha saker planerade, men jag ska försöka att släppa det lite grann och bara låta det vara som det är. Jag måste inte veta exakt hur allt kommer att se ut om två år. Tycker att det är rätt jobbigt att tänka på det sättet, men det är väl något jag måste öva på.

Detta inlägg är kanske lite luddigt, eftersom jag inte ger några konkreta exempel. Men det känns lite för privat. Hoppas att någon ändå kan relatera till det!

IMG_2377
Bjuder på en bild från Nanjing 2015

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>