Jag kan sitta på höga hästar

OBS! Läs detta inlägg med en nypa salt. Eller inte, förresten. 

Jag är med i en facebookgrupp som heter ”Språkpolisernas högkvarter”, men jag funderar typ på att gå ur den, för folk bara katar så fort man yttrar sig. Jag tror verkligen inte att jag vet allt om svenska språket, utan är medveten om att det finns massor som jag skulle kunna lära mig, men jag vet ändå mer än de flesta andra, eftersom de allra flesta inte har någon koll över huvud taget längre och misshandlar språket som om det inte funnes någon morgondag. Svenska språket blir fattigare och fattigare och snart kommer det att vara helt kört i botten.

I varje fall frågade en person i gruppen om det heter ”jag är bättre än du” eller ”jag är bättre än dig” eller något likande och vissa hade i kommentarsfältet svarat ”än dig”. Hur någon, som på allvar tror, att det heter ”jag är bättre än dig”, kan vara med i en grupp för språkpoliser, tycker jag är rätt obegripligt, vilket jag också skrev. Då fick jag kommentarer i stil med: ”Ojojoj, sitt du på dina höga hästar, men det gör ont att ramla ned.” Amatörer. Poängen med gruppen är väl att språkmedvetna människor skall beklaga sig över idioter som skriver fel? Ibland känns det ärligt talat som att jag är den enda i hela landet som kan vårt språk ordentligt. Vilket naturligtvis inte är sant; det finns massor av andra språkentusiaster. De är dock alldeles för liberala för min smak. Finge jag bestämma, skulle vi använda fornsvenskans grammatik. I fornsvenskan böjdes minsann substantiv och adjektiv efter kasus och verben böjdes efter person. Det var tider, det. ”Vadå, tycker du att vi skall förhindra språkets utveckling?” kanske någon undrar. Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att språk kan utvecklas genom nya ord. Däremot tycker jag inte att grammatik skall förenklas på grund av folks lättja. Detta är ju en utveckling som har pågått i flera hundra år i de germanska språken. De var ursprungligen syntetiska, men blir alltmer analytiska, vilket är otroligt synd. Tyvärr verkar jag vara den enda människan som vill motverka denna utveckling. De flesta vill göra det så enkelt för sig som möjligt och struntar fullständigt i att deras yttranden skär i mina känsliga språköron. Det finns nog ingenting som gör mig så arg som språkliga fel. Jag blir mer upprörd av språkliga fel än av krig. 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>