Om klimatförändringar och vegetarianism

Vissa av kanske av er kanske minns att jag hade som nyårslöfte att endast äta kött två gånger i veckan? Här kan ni läsa inlägget. Vad som hände? Jag fick en riktigt stor järn- och vitaminbrist och har nu ätit tabletter sedan i maj. Jag kunde bli så otroligt trött att jag kunde somna mitt på eftermiddagarna, trots att jag sov ordentligt om nätterna. Nu har jag släppt det nyårslöftet och om jag skall vara ärlig, berodde det mest på grupptryck att jag ville äta mer vegetariskt.

Nu är jag verkligen ingen expert själv, men som jag har skrivit förut, har jag lyssnat på ett riktigt intressant poddavsnitt där en miljöexpert intervjuades, Eat this: Lisa Edhe – Miljö, klimat och mjölk. Så som jag förstod det, var flygresor enligt henne mycket, mycket värre för miljön än att äta kött. Kor orsakar ju metangas, vilket ökar koldioxiden, men detta är en del av ett naturligt kretslopp, till skillnad från koldioxidökningar orsakade av fossila bränslen. Jag har alltid tyckt att det verkat oerhört märkligt att vi inte skulle kunna äta kött alls, eftersom människor har gjort det oerhört länge. Lisa Edhe sade i poddavsnittet att dokumentären Cowspiracy bara är veganpropaganda och att mycket som sägs däri inte är sant. Jag förstod det som att oersaken till att köttproduktion har negativ miljöpåverkan är att kött transporteras långa sträckor, eftersom mycket kött som säljs i butiker inte är närproducerat, tydligen. Om vi konsumenter i stället efterfrågade närproducerat kött från lokala slakterier, skulle kanske butiker sälja mindre kött som transporterats långa sträckor och köttproduktionens miljöpåverkan skulle därmed bli mindre.

Det finns ju vissa människor som rättfärdigar sitt flygande med att de äter veganskt, vilket är ganska komiskt. Jag flyger en del själv och är medveten om vilken negativ påverkan det har på miljön, men jag försöker inte rättfärdiga mitt flygande med att jag inte äter kött. Andra människor menar att man inte skall flyga eller åka bil alls. Att avstå från utveckling som människor har åstadkommit tror jag inte är rätt väg att gå. I stället måste vi komma på bränslen som inte skadar miljön. Jag har alltid tyckt att man skall jaga fossila bränslen, inte bilister och flygresenärer. Dock kanske man bör försöka flyga mindre tills dessa bränslen är uppfunna.

Svårt, det här!

IMG_1031

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>